Sos beszamelowy- idealny dodatek do warzyw jak i potraw mięsnych. Dobrze smakuje ze szparagami, brokułami, czy szpinakiem. Uważany za skomplikowany sos, którego podejmują się wyrafinowani kucharze. Nic bardziej mylnego. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji i kolejności dodawania składników, nie sprawia żadnych trudności.
Najlepiej smakuje po zapieczeniu, dlatego najczęściej wykorzystuje się go do dań z piekarnika.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe masła
- 4 ½ łyżki stołowej mąki
- 3 filiżanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starta)
Wykonanie:
- Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Pilnuj, aby się nie przypaliło.
- Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki.
-
Powoli dolewaj mleko. Ciągłym, energicznym mieszaniem zniweluj ewentualne grudki. Całość doprowadź do wrzenia.
- Dodaj sól i gałkę muszkatołową.
-
Pozostaw na najmniejszym ogniu i poczekaj, aż sos osiągnie konsystencję gęstej śmietany.