Focaccia z pomidorami

Focaccia z pomidorami

Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki –chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze Przygotowanie: 2 h Składniki: -500 g mąki pszennej – 325 ml ciepłej wody – paczka suchych drożdży – 1 łyżka soli – 3 łyżki oliwy – na wierch: oliwa, sól morska, 10-15 pomidorków koktajlowych Blachę posmarujcie oliwą (nawet jeśli używacie papieru do pieczenia to wlejcie na niego odrobinę oliwy i posmarujcie).Ciasto podzielcie na 3-4 porcje i zróbcie lekko wydłużone placki. - Pieczcie przez 10 minut w temperaturze 250 st C, a następnie zmniejszcie temperaturę do ok 200 st C i pieczcie jeszcze 10 minut. Najlepsza jest z oliwą zmieszaną z czosnkiem i suszonym oregano, lub jako dodatek do dań gulaszowych. Rozwiązaniem w obu przypadkach będzie właśnie włoska focaccia, tym razem zrobiłam ją z pomidorkami koktajlowymi. Wybrałam te dostępne z gałązkami, dzięki temu moja focaccia nie tylko smakuje pysznie ale genialnie wygląda. Planujesz zrobienie obiadu w formie potrawki z mięsa, ryb lub owoców morza?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/focaccia-z-pomidorami/