Linguine z Krewetkami i Porem

Joanna

Makarony

18.09.2017 4:56

Linguine z Krewetkami i Porem

Krewetki zawierają dobroczynne kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 ( zbyt duża dysproporcja między kwasami tłuszczowymi – czyli duża konsumpcja produktów bogatych w omega 6, natomiast znikome spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 może być przyczyną nadprodukcji prozapalnych substancji; omega 3 redukuje stany zapalne i tym samym może zmniejszać ryzyko zachorowalności na artretyzm, choroby serca czy niektóre nowotwory). 100 gram krewetek to około 267 mg kwasów tłuszczowych omega 3; jest to około ¼ rekomendowanej tygodniowej dawki tego tłuszczu ( rekomendowana minimalna wartość spożyćia to 1 gm omega 3 (DHA/EPA) na tydzień) Makaron linguine Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy krewetki – około 2-3 minuty na średnim gazie; Po tym czasie przekładamy krewetki na talerz. Oliwa z oliwek 3 duże ząbki czosnku Por ( biała część i lekko zielona część – z około 2 średnich porów) Amerykańskie Stowarzyszenia serca rekomenduje aby osoby zdrowe spożywały ryby lub owoce morza co najmniej 2 razy w tygodniu; Jedna porcja to około 100 gram (3.5oz) ryby lub ¾ filiżanki ryby rozdrobnionej. Spożywanie produktów obfitych w omega 3 może być szczególnie pomocne dla osób z depresją lub z wysokim cholesterolem. Suszone oregano 2 łyżeczki startej skórki cytryny 2łyżki soku z cytryny ¼ filiżanki suchego białego wina ( Sauvignon Blanc, szczególnie dobrze komponuje się z owocami morza ) Potrawy z makaronów są bardzo proste do przyrządzenia – w wydaniu z owocami morza doskonale ciszą podniebienie, ale także wspierają nasze zdrowie. Gdy por zmięknie dodajemy wino, sok z cytryny, pietruszkę i śmietanę kremówkę – zwiększamy gaz i gotujemy do czasu, aż wywar zredukuje się do połowy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/09/18/linguine-z-krewetkami-i-porem/