Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną

Magdalena

Obiad

16.09.2017 16:41

Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej niespełna 1 szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 przekręceń młynka kolorowego pieprzu 2 łyżki prażonej cebulki 1 zielona papryka Farsz: 1 zielona papryka 1 cebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut (dziś zostawiliśmy pizze krócej do wyrastania, bo mąż chciał cieńsze ciasto). Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układamy plasterki kiełbasy krakowskiej podsuszanej, całość posypujemy serem. Podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, doprawiając całość bazylią. Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pizza-z-zielona-papryka-i-kielbasa-krakowska-podsuszana/