Najlepsza Szarlotka mojej mamy

Patrycja
Ciasta
16.09.2017 17:48
Najlepsza Szarlotka mojej mamy

Zapraszam na przepis 😊 Składniki (wymiary blaszki to 23/33) : ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier kryształ 1 szklanka, margaryna 1 kotka 250 g, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki, skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Drugą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na grubych oczkach na wierzch ciasta. Szarlotka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, które możemy zrobić na wiele smacznych sposobów. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo na cieście. Jedynym składnikiem jaki dodaje od siebie jest starta skórka cytryny lub pomarańczy do ciasta. Moim ulubionym przepisem jest, przepis mojej mamy, który bardzo często wykorzystuje w mojej kuchni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/09/najlepsza-szarlotka-mojej-mamy.html