Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu) około 2 łyżek oleju Ciasto: Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz do misy blendera z nożami i krótko siekam (mamy uzyskać drobno posiekany farsz, a nie papkę). Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie z odrobiną oleju – wyciągamy je 2 minuty po wypłynięciu. Ostatnio dzieliłam się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Wyrabiamy ciasto wg tego przepisu Mi pomagała córeczka 😉 Z ciasta wykrawamy koła, na każde układamy porcję farszu i sklejamy pierogi. Więc po skończonym lepieniu postanowiłam odpocząć przy kubku ulubionej kawy zbożowej z mlekiem i mojej nowej książce “Kuchnia Przepisy z serca domu Nigelly Lawson. Dziś kolejna obowiązkowa potrawa na świąteczny stół – pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Po czym zalewamy wodą z grzybów, a następnie dopełniamy czystą wodą – wody ma być do wysokości kapusty. Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Odcedzamy, wyjmujemy ziele i liście (na tym etapie już można ją drobno posiekać, ja to robię później). I tym razem się nie zawiodłam – pięknie wydana książką z mnóstwem inspiracji. Takie świąteczne pierogi co prawda wymagają czasu spędzonego w kuchni, ale w rzeczywistości nie są trudne do przygotowania. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Uwielbiam przepisy Nigelly – proste i zawsze płynące prosto z serca, a do tego niezwykle pyszne.