Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi 5 średniej wielkości cebul 1 puszka ananasa(bez soku) 3 ketchupy 450-475g o smaku łagodnym 1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym 1/2 szklanki octu 10% 300g cukru 4 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego 1 mała główka czosnku ok 10-12 ząbków 1 szklanka oleju Przygotowanie: Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Wymieszać i gotować kolejne 15 minut po czym dodać pokrojoną w kostkę lub paski kolorową paprykę oraz pokrojony na kawałki ananas. Gorący sos przełożyć w słoiki, pasteryzować ( na mokro)20 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.