Sos z cukinii i pomidorów Składniki: 1 kg cukinii 2-3 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 papryczka chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki cukru garść świeżych listków bazylii garść świeżych listków oregano pieprz około 2 łyżki soli Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po tym czasie dorzucamy pomidory i chilli (ja lubię ostre sosy więc dodałam papryczkę z pestkami, jeśli wolicie łagodniejszy smak, usuńcie je). Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. W garnku z grubym dnem umieszczamy cukinię wraz z sokami, które puściła. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Całość blendujemy na gładki sos i dusimy na małym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Cukinia w tym czasie puści soki, których nie odciskamy i nie wylewamy. Pomidory obieramy ze skórki (sparzamy gorącą wodą, a następnie zalewamy zimną) i kroimy je w kostkę. Wszystko zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na 3 godziny.