Składniki: 70 dag żeberek 3,5 litra wody 50 dag grochu żółtego, łuskanego (połówki) 15 dag surowego boczku wędzonego 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 listki laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziaren ziela angielskiego sól Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Na tłuszczu po smażeniu boczku szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Na tłuszczu po smażeniu boczku szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Gotujemy całość około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotujemy całość około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek. Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek. W międzyczasie pietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce.