Suma wymienników (WM) = 3.06, w tym procent WBT = 2.75 Składniki Miara 1 szklanki to 200ml ¾ szklanki (75g) ksylitolu ½ szklanki (100ml) oleju (płynnego) 2 szklanki (250g) mąki orkiszowej razowej 1 szklanka (200ml) napoju roślinnego bez cukru (u mnie migdałowy) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao 1 łyżka soku z cytryny lub octu 2 garście (130g) malin 2 paski (20g) gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią, erytrolem lub ksylitolem) 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta soli ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Ilość to: 12 babeczek Wartość odżywcza i wymienniki 1 babeczki to: WW = 2.05, WBT = 1.02, kcal = 178.16kcal, węglowodany = 22.58g, błonnik = 2.05, białko = 3.45, tłuszcz = 9.74g, 3. Jeżeli nie jesteś weganinem lub nie masz ograniczeń w diecie w spożywaniu produktów mlecznych możesz użyć czekolady mlecznej bez cukru i/lub masła. Aby pomóc sobie przetrwać tę porę roku wprowadzam do diety aromatyczne przyprawy, składniki będące źródłem magnezu oraz rozpoczynam suplementację witaminy D. Wegańskie babeczki z malinami i czekoladą bez cukru to moja odpowiedź na obecną pogodę. Przed podaniem możesz posypać pudrem z ksylitolu lub polać gorzką czekolada bez cukru i dodatkowo udekorować malinami. 4. Odpowiednią puszystość ciasta uzyskasz dzięki dodatkowi sody i soku z cytryny - pamiętaj aby nie pomijać tych składników w przepisie. Zatem w słodkościach przemycam magnez w kakao i czekoladzie, aromaty w cynamonie, kardamonie, gałce muszkatołowej i imbirze. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: napój roślinny, olej, sok z cytryny lub ocet. Wykonanie W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, startą czekoladę, cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól. Wegańskie babeczki z malinami i czekoladą bez cukru (słodzone ksylitolem) Nie ma jednak tego złego, bo taka pogoda to czas i pora na rozgrzewające słodkości oraz picie aromatycznej herbaty pod grubym kocem. To samo można odnieść do jedzenia – zmiana pogody to według mnie podstawa do zmiany składników w diecie. 2. W zastępstwie ksylitolu możesz użyć erytrolu.