suma wymienników (WM) = 3.66, w tym procent WBT = 51 spód - 100g dowolnych ciastek bez cukru - 50g masła lub oleju kokosowego masa - opakowanie (250g) serka mascarpone - 1 opakowanie naturalnego serka bez cukru (150g) - 2 całe jaja - ½ szklanki ksylitlu lub erytrolu (100g) - ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy - 2 niepełne szklanki puree z dyni bez cukru (180g) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jasnego budyniu bez cukru (40g) karmel daktylowy - mała garść suszonych daktyli bez pestek (25g) - 1/3 szklanki mleka (ok 70ml) - ¼ łyżeczki skórki startej z pomarańczy - przyprawy: cynamon, imbir mielony, kardamon, gałka muszkatołowa dodatki - garść orzechów włoskich (50g) wykonanie Spód - Ciastka bardzo dokładnie rozdrobnij. Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: – osób z nadwagą i otyłością – chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 – osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi – zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej – chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy – kobiet w ciąży i karmiącymi piersią – osób aktywnych fizycznie – dzieci oraz dorosłych Ilość to: 12 kawałów Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.94 WBT = 1.86, kcal = 243.58, węglowodany z błonnikiem = 18.9g, błonnik = 0.86g, białko = 4.57g, tłuszcz = 18.53g, Jeżeli szukasz więcej przepisów na zdrowe słodkości bez cukru to znajdziesz je w mojej drukowanej książce Na pół słodko. Karmel daktylowy - Daktyle zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok 15-20 minut - Daktyle zmiksuj z mlekiem, dodaj skórkę pomarańczy oraz przyprawy. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Zapraszam Cię po świetny przepis na dyniowy sernik z kremem daktylowym i orzechami bez cukru. - Do masy serowej dodaj puree z dyni oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru Anna Englisz Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. Dzięki temu mogę sięgnąć po puree w dowolnym momencie i przygotować z jego udziałem coś pysznego. Sernik jest bardzo prosty do przygotowania pod warunkiem, że wcześniej przygotujesz sobie puree z dyni. Dyniowy sernik z karmelem daktylowym i orzechami bez cukru Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com. - Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do gorącego piekarnika (170 st C) i piecz przez 15 minut. Jak zastanawiam się jak przygotować puree z dyni to zapraszam Cię TUTAJ. Sernik przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.