Kurczak pieczony w winogronach

Łukasz
Obiad
09.09.2017 12:33
Kurczak pieczony w winogronach

Kurczak pieczony w winogronach Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI 1 duży kurczak lub ulubione jego części 1 kiść czerwonych winogron 1 kiść białych winogron 0,5 kg małych ziemniaków 3 marchewki 4 cebule 2 główki czosnku 1 pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą (nie obieraj), marchew i cebulę obierz i pokrój na mniejsze części, np. na ćwiartki. Słodycz winorośli cudownie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka, a solidna ilość wina sprawia, że jest on delikatny i soczysty. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać (za sprawą drobnej inspiracji Jamiego Olivera) do swojej ulubionej receptury na najlepszego kurczaka pod słońcem. Następnie wrzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, cebulę, marchew, przeciętą główkę, ząbki czosnku oraz kilka gałązek rozmarynu i piecz przez kolejne 30 minut, podlewając często winem. Po tym czasie wlej bulion oraz połóż winogrona (wraz z gałązkami) i duś przez kolejne pół godziny, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Smaż aż się zarumienią na złoto-brązowo i odwróć na drugą stronę i ponownie podsmaż. Jeśli jeszcze nie mieliście swojego ulubionego przepisu na kurczaka, to zapewniam, ten nim właśnie zostanie! A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Pewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2017/09/Kurczak-w-Winogronach.html