Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem / 6 porcji Składniki: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 4 duże, słodkie i soczyste śliwki 4 łyżki kokosu 1 łyżka masła do wysmarowania formy Przygotowanie: Do miski przesypujemy płatki owsiane. Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! To świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Moja propozycja to dietetyczna, zapiekana owsianka ze śliwkami i kokosem, która smakuje jak najlepsze śliwkowe ciasto na świecie. Dzień dla większości wolny od pracy i spokojnie możemy przygotować coś słodkiego np. pyszne ciasto. Nie mam w składnikach ani grama mąki! Śliwki nadają pieczonej owsiance słodyczy, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne. Masę owsianą przed pieczeniem możemy dosłodzić zdrowym cukrem, np. brązowym lub kokosowym czy ksylitolem. Owsiankę upieczoną możemy podać np. polaną syropem klonowym lub miodem. Orzechy też będą dobrym pomysłem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.