Razowe bułeczki z malinami i jeżynami (bez dodatku cukru oraz mleka)

Anna
Fit
06.09.2017 9:57
Razowe bułeczki z malinami i jeżynami (bez dodatku cukru oraz mleka)

Składniki bułeczki - 3,5 szklanki mąki orkiszowej razowej ok 350g - 1 opakowanie (7g) suchych drożdży - 2 jaja (130g) - niepełna szklanka (ok 170ml) mleka roślinnego - ¼ szklanki (50g) ksylitolu - 1/4 szklanki (ok 50g) rozpuszczonego oleju kokosowego - szczypta soli nadzienie - 2 garście malin (130g) - 1 garść jeżyn (65g) - 1 łyżka ksylitolu kruszonka - 2 łyżki (30g) mąki orkiszowej razowej - 1,5 łyżki (15g) ksylitolu - 1 łyżka (15g) oleju kokosowego Wykonanie - Połowę porcji mleka roślinnego podgrzej do temperatury maksymalnie 40 st C. Ilość porcji to: 14 bułeczek Wartość odżywcza i wymienniki 1 bułeczki to: WW = 2.13, WBT = 0.78, kcal = 164.07, węglowodany = 24.1g, błonnik = 2.73g, białko = 5.27g, tłuszcz = 6.29g, suma wymienników (WM) = 2.91, w tym proces WBT = 27, Miara szklanki = 200ml Konfitura z malin czy jeżyny w syropie to moje sprawdzone przetwory, po które z przyjemnością sięgam w jesienne i zimowe dni. 3. Owoce możesz użyć dowolnie inne, np. gruszki z cynamonem, świeże śliwki z kardamonem czy brzoskwinie z dodatkiem wanilii – wybór owoców zależy od twoich preferencji. ok. Wypieki z mąki razowej dość szybko czerstwieją – aby uniknąć tego procesu zjedź je wszystkie od razu – żartuję nie rób tego! Cały rok korzystam z tego co daje natura, czyli na bieżąco zjadam się sezonowymi owocami i warzywami, ale również trochę przetwarzam na zimowe dni. Jeżeli pierwszy raz pieczesz bułeczki z mąki razowej, zerknij TU po więcej porady, aby wypieki się udały 2. Jeżeli poszukujesz przepisu na wegańskie bułeczki to zapraszam Cię TU po orkiszowe jagodzianki lub TU po przepis na orkiszowe bułeczki cynamonowe. W orkiszowych bułeczkachodnajdują się pierwszorzędnie i nie sposób nie zakochać się w nich od pierwszego kęsa. Ta część malin i jeżyn wykorzystana przeze mnie w bułeczkach to ostatnia porcja, której nie umieściłam jeszcze w zamrażarce ani w przetworach. Przechowuję je w zamrażarce zarówno w trakcie sezonu – kiedy nie uda mi się wszystkich wykorzystać, jak i poza sezonem. - Bułeczki ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. - Do miseczki wlej ciepłe mleko roślinne, wsyp drożdże i 1 łyżkę mąki z puli mąki odmierzonej do przygotowania bułeczek. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15-20 minut. - Mokre składniki przelej do suchych, dodaj wyrośnięty zaczyn z drożdży i wyrabiaj ok 10-15 minut do uzyskania lśniącego i gładkiego ciasta. - Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Szczęśliwie świeżymi malinami i jeżynami jeszcze chwile będę się delektować, dlatego nie rozpaczam z powodu końca wakacji. W połączeniu z jeżynami stanowią świetny duet w zdrowo -słodkich wypiekach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/razowe-buleczki-malinami-jezynami-bez-cukru-bez-mleka/