Składniki: (na keksówkę) 200 g margaryny 1 opakowanie masy marcepanowej 200 g (u mnie od Cukieteria) 4 jajka (najlepiej wiejskie) 100 g cukru 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na wierzch: 1 cytryna cukier puder wiórki żółte Sempre od Cukieteria Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejszą kostkę i przekładamy do miski. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, polewamy lukrem cytrynowym (mieszamy sok wyciśnięty z cytryny z cukrem pudrem), a następnie ozdabiamy dowolnie żółtymi wiórkami. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (czas zależy od piekarnika, średnio około 50-60 minut). Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: [email protected] lub za pośrednictwem Facebook. Idealna słodkość od tak, do ulubionej kawy lub herbaty, na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny weekend, a nawet przyjęcie. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu Czytelnicy pieką/gotują (z podpisem). Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na ciasto marcepanowe.