Składniki: - 2 duże cukinie - 1 duża czerwona papryka - 1 duża pomarańczowa papryka - 1 większa cebula - około 4 łyżki oleju - 3 kiełbaski (u mnie złociste) - 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie od Pro-BIO) - 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie od Pro-BIO) - 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 1 czubata słodkie czerwonej papryki - pieprz i sól (np. himalajska) do smaku - zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju (ja całe danie przygotowuje w dużym garnku). Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, około 10-15 minut na małym ogniu do lekkiego zmięknięcia papryki. Potem dodajemy podsmażoną na oleju pociętą w półplasterki kiełbasę, a całość doprawiamy pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli). Polecam Wam pyszne a la leczo w wersji ekspresowej na passacie pomidorowej. Nasze a la leczo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości wszystkich warzyw. Cukinie myjemy i kroimy dowolnie np. w dużą kostkę (w zależności jakie lubimy). Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu Czytelnicy pieką/gotują (z podpisem). Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: [email protected] lub za pośrednictwem Facebook. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Idealny, tani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki. A la leczo z kiełbasą na passacie pomidorowej.