Składniki: (na formę 24×24) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 żółtka jaj klasy M 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnej margaryny lub masła 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie na złoty kolor około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować). Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i cukier, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Układamy je na warstwie budyniu (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do do 190 stopni. I… tu mam dla Was małą niespodziankę 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki, spłaszczamy w palcach i tworzymy a la łatki. Dziś zapraszam Was na pyszne i ciekawie wyglądające kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Zasada “w prostocie tkwi siła sprawdziła się tu w 100%. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto.