Klopsiki z pieczarkami

Ewa
Obiad
02.09.2017 12:56
Klopsiki z pieczarkami

My byliśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego, choć pewnie następnym razem wino zamienię na wodę lub po prostu zwiększę ilość bulionu;) Klopsiki: - 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego - 3 cebule - 1 jajko - 1 pęczek natki pietruszki - bułka tarta - sól, pieprz Do pozostałego po smażeniu cebuli tłuszczu dodajemy 1-2 łyżki masła i wrzucamy oczyszczone pieczarki (jeśli są duże można je pokroić na mniejsze części). Gdy cebula nieco ostygnie, do miski dodajemy jajko, połowę posiekanej drobno natki pietruszki, 1-2 łyżki bułki tartej oraz sól i pieprz. Garnek z wszystkimi składnikami stawiamy na palniku, podlewamy całość winem, dusimy chwilę, po czym dolewamy bulion. Klopsiki z pieczarkami Klopsiki z pieczarkami, to bardzo fajne danie obiadowe. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, do ładnego zarumienienia. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Gotowe klopsiki przekładamy do większego garnka/rondelka (w nim na końcowym etapie będziemy dusić całe danie). Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę, pozostałe dwie cebule kroimy w piórka. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/02/klopsiki-z-pieczarkami/