Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 średnia, gruba cukinia 100 g kaszy kuskus 2 ząbki czosnku 4 kawałki suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Cukinię przekrawamy wzdłuż. Do gotowej kaszy kuskus dodajemy podsmażony miąższ z cukinii, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym. Warzywa wypełniamy na bogato farszem z kaszy kuskus. Na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażamy miąższ z cukinii z czosnkiem i cebulą. Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki razem z cebulą. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Faszerowaną cukinię podałam z sosem jogurtowym, do którego dodałam czosnek, wędzoną i ostrą paprykę. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo syte, do tego naprawdę apetycznie prezentuję się na talerzu. Upieczone cukinie podajemy posypane natką z pietruszki i jogurtem czosnkowo - paprykowym. Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz suszone oregano.