Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 1 bakłażan 1/4 szklanki kaszy kuskus 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji sól do smaku 1 ząbek czosnku 1/3 małej cukinii 1/2 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki oleju rzepakowego plus do wysmarowania naczynia kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Bakłażana przekrawamy wzdłuż. Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią. Gotowy przekładamy do naczynia z warzywami w sosie pomidorowym. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis, który koniecznie musicie przygotować! Przy pomocy małej łyżeczki z każdej połówki starannie wydrążamy środek. Na zimno też smakuje doskonale z np. chrupiącą bagietką. Na sam koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Każdą faszerujemy kuskusem z warzywami.