Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść w misce i wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Dodać stopione, wystudzone masło i dalej wyrabiać aż całe masło połączy się z ciastem, a masa będzie gładka, błyszcząca i będzie odchodzić o miski i ręki. Zwinąć ciasto jak roladę, a następnie ostrym nożem kroić w plastry na ok. 2 cm. Wyrabiać ręką min. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://korniszonki.blogspot.com/2017/08/drozdzowe-slimaki-z-konfitura-morelowa.html