Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu ale obecnie także. Bratkartofle z jajkiem, czyli smażone ziemniaki z sadzonym jajkiem - 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej) albo tych które nam zostaną z dnia poprzedniego - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - łyżka masła - 4 jajka - sól - pieprz - łyżeczka kminku - zielona część cebuli dymki lub szczypior Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę a czosnek na plasterki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, następnie plastry ziemniaków, smażymy na złoty kolor około 5 minut, ostrożnie mieszając. Smażymy na średnim ogniu przez Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem.