Waniliowy Ryż na Mleku z Truskawkami

Paulina z Na To Mam Ochotę
Desery
28.08.2017 12:43
Waniliowy Ryż na Mleku z Truskawkami

Składniki na 4 porcję: - 1 szklanka ryżu białego - 4 szklanki mleka (lub więcej) - 3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe lub waniliowy syrop - 800 g świeżych truskawek - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru + 3 łyżeczki soku z cytryny Truskawki umyć i odszypułkować. Ryż zalać dwiema szklankami mleka, dodać cukry i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn odparuje. Podawać na gorąco lub zimno (mi najbardziej smakuje w tej wersji dobrze schłodzony ;) Zagotować i dodać sok z cytryny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w odrobinie wody. Każde ziarenko otulone gęstym mlecznym sosem w połączeniu ze słodko-kwaśnymi truskawkami w żelu smakuje rewelacyjnie. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Po tym czasie przełożyć na patelnię (razem z sokiem który puściły). Możecie podawać go na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Resztę pokroić w ćwiartki, zasypać 1 łyżką cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/waniliowy-ryz-na-mleku-z-truskawkami.html