Składniki na 4 porcję: - 1 szklanka ryżu białego - 4 szklanki mleka (lub więcej) - 3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe lub waniliowy syrop - 800 g świeżych truskawek - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki cukru + 3 łyżeczki soku z cytryny Truskawki umyć i odszypułkować. Ryż zalać dwiema szklankami mleka, dodać cukry i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn odparuje. Podawać na gorąco lub zimno (mi najbardziej smakuje w tej wersji dobrze schłodzony ;) Zagotować i dodać sok z cytryny i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w odrobinie wody. Każde ziarenko otulone gęstym mlecznym sosem w połączeniu ze słodko-kwaśnymi truskawkami w żelu smakuje rewelacyjnie. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Po tym czasie przełożyć na patelnię (razem z sokiem który puściły). Możecie podawać go na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Resztę pokroić w ćwiartki, zasypać 1 łyżką cukru.