Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 60 min Łącznie: 90 min Składniki : 500 g mąki 250 g zimnego masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka smalcu Dodatkowo: 2 litrowe słoiki jabłek prażonych Stovit lub własnoręcznie zrobione jabłka prażone: 3 kg jabłek np. szara reneta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek) 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia (po upieczeniu) Wykonanie: Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tą większą podpiekamy np. w okrągłej foremce o średnicy 26 cm przez 15 minut w temp. 180 stopni. U mnie w sadzie mamy ich nawet nadmiar, więc oprócz przetworów wykonuję często domowe szarlotki. Zawijamy w kulkę, wkładamy do lodówki na 30 minut. Jak można się oprzeć takiej ciepłej, kruchej szarlotce z krateczką na wierzchu?