PRZEPIS NA ZUPĘ KREM: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 3 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 1/2 szalotki - 500 ml wrzątku - 100 ml mleka - opcjonalnie 100 ml śmietanki powyżej 12% tłuszczu - sól, pieprz - 4-5 łyżek ziaren słonecznika - 2 łyżki masła Na maśle podsmaż obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, dodaj czosnek i szalotkę. PESTO: - 1/2 szklanki migdałów - 100 ml oliwy z oliwek - sok z 1/3 cytryny - pęczek bazylii (ja obrywam po prostu całą doniczkę) Migdały, bazylię i oliwę ucieramy w moździerzu na gładką masę (możesz użyć blendera), doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dzisiaj postawiłam na zupę z brokuła i ziemniaków, z aromatycznym pesto migdałowo- bazyliowym. Dodajemy różyczki ugotowanego brokuła, mleko, śmietankę i przyprawy, całość gotujemy 5 minut, miksujemy na gładką masę. Zupę nalewamy na talerze, robimy kleksy śmietany, dodajemy pesto i prażone ziarna słonecznika.