Banoffee pie - Szybkie i proste ciasto bez pieczenia! HIT!

Helka
Ciasta
24.08.2017 18:05
Banoffee pie - Szybkie i proste ciasto bez pieczenia! HIT!

Składniki na wierzch ciasta: - ok. 350 g gotowej masy kajmakowej - 2 duże banany - sok z cytryny do delikatnego skropienia bananów - 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej ubija się UHT) - 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny (używałam żelatyny Gellwe, którą rozpuszcza się w ciepłej wodzie, jeśli używacie innej – przeczytajcie na opakowaniu, czy namoczyć ją w ciepłej, czy zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej) – zamiast żelatyny i wody można użyć 1 śmietan-fix - 2 łyżeczki cukru pudru przesianego przez sitko - 20-30 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej – wedle uznania) wcześniej schłodzonej i startej na tarce – do posypania wierzchu ciasta Blaszkę (najlepiej małą formę do tarty o średnicy 20-21cm) wyłożyć folią spożywczą, a następnie na niej wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie wyrównać do dna i brzegów (jeśli ciasto nieco się lepi do rąk i ciężko formuje, to można je na chwilę schować do lodówki, a następnie wziąć się na wykładanie dna ciasta). Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: Ciasta bez pieczenia – przepisy Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Składniki: Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Wykonanie: - Ciasteczka pokruszyć za pomocą tłuczka lub w blenderze (do konsystencji mokrego piasku), połączyć z miękkim masłem i wyrobić jednolitą masę. - Śmietanę kremówkę ubić na prawie sztywno, dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę lub śmietan-fix i ubijać do czasu aż śmietana będzie odpowiednio sztywna (nie dłużej, by jej nie ‘przebić’ i by nie powstało masło). Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – to połączenie bananów i toffee, stąd też nazwa tego ciasta :) Przeczytaj tekst a propos żelatyny przy składnikach), odstawić do całkowitego ostudzenia – o ile używacie żelatyny do rozpuszczania w gorącej wodzie. W innym przypadku żelatynę należy zalać zimną wodą, poczekać ok. 15 minut aż napęcznieje, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej, a kolejno ostudzić do temperatury pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/08/24/banoffee-pie-banoffi-ciasto-bez-pieczenia/