Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 400 g ) 1 cebula (ok. 60g) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka) 1 mały pęczek świeżego koperku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia dodatkowo (opcjonalnie) do podania: jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, koperek lub szczypiorek itd. A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Wykonanie: Cukinie umyć, odciąć końcówki i bez obierania zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach. Podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem bądź szczypiorkiem lub np. z wędzonym łososiem. Do miski, w której znajduje się cukinia dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt naturalny, mąkę i garść posiekanego koperku (opcjonalnie odrobinę koperku zostawić do oprószenia placków po usmażeniu). Smacznego! Więcej przepisów z cukinią znajdziecie w dziale na blogu: Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić?