Składniki: - 100 g kaszy jęczmiennej + 1 łyżeczka soli - 400 g passaty pomidorowej - 3 słodkie pomidory (np. malinowe) - 1 średni bakłażan - 1 mała cebula - 1 średnia, zielona papryka - 2 łyżeczki suszonego oregano - 2 łyżeczki suszonej bazylii - 1 łyżeczka soli - 2 duże ząbki czosnku - olej do smażenia - 150 g mozzarelli - garść liści świeżej bazylii - kilka listków świeżego rozmarynu Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Doprawić solą, oregano, bazylią i smażyć na patelni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dokładnie wymieszać i gotować na patelni przez ok. 10 minut. Bakłażana, pomidory i paprykę pokroić w nieco grubszą kostkę.