Zupa gołąbkowa porcja indycza 2 marchewki pietruszka mały seler 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz 2 łyżki lubczyku 2 l wody 500g mięsa mielonego (u mnie indycze) 1 cebula olej do smażenia 1/2 małej główki białej kapusty ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki ½ łyżeczki cząbru 1 łyżeczka oregano liść laurowy 100 g ryżu 190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego 250 ml przecieru pomidorowego Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Jeśli nie to zapraszam na zupę gołąbkową, czyli wszystko to co zawiera gołąbek w formie płynnej. Warzywa razem z liściem laurowym, zielem, natką, lubczykiem włożyć do garnka z mięsem. Gotować na wolnym ogniu wywar przez ok 2-3h.