Potrzebujemy: - płaty do lazanii - 1 kg kiszonej kapusty Na sos bolognese: - 600 dag mięsa mielonego (najlepiej wieprzowiny) - kilka pomidorów - cebula - 4 ząbki czosnku - zioła (bazylia, estragon, oregano) Następnie kładziemy płaty, które polewamy sosem beszamelowym, na to kapusta, na to mięso. - sól - pieprz - olej Na sos beszamelowy: - 1/3 kostki masła - 2 szklanki mleka - 2 łyżki mąki pszennej - sól Układamy suche płaty, pamiętając za każdym razem by płaty nie zachodziły na siebie. Pamiętamy tylko, że płaty muszą być posmarowane sosem beszamelowym, bo inaczej będą twarde. Na nie kładziemy warstwę kapusty, potem polewamy sosem bolognese. Bierzemy duże naczynie żaroodporne i smarujemy dno i boki sosem beszamelowym. Jeśli lubicie sery to można na wierzchu posypać startym serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piernika na 50 minut. Hej! Czy zauważyliście, że coraz częściej myślimy o potrawach sytych i rozgrzewających? Dokładnie mieszamy i dusimy, aż mięso zmieni kolor. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju.