Ciasto cytrynowy puszek

Magdalena
Ciasta
22.08.2017 10:15
Ciasto cytrynowy puszek

Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj - 500 g sera na sernik (z wiaderka) W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem 😉 Miksowały z uśmiechami na ustach 😉 - 3 łyżki cukru pudru - 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) / Rada: Zamiast Śnieżki można użyć zimnej śmietanki kremówki 30-36% 250 ml (nie dodajemy wówczas mleka!) - 1 szklanka mleka (pomijamy, jeśli używamy śmietankę kremówkę) - 2 galaretki cytrynowe - 500 ml wrzącej wody Dodatkowo: - około 100 g kakaowych herbatników - około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników) - ciemne kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość). Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Mieszamy, powinien nam powstać a la mokry piach (w razie potrzeby dodajemy rozdrobnionych ciastek lub rozpuszczonego tłuszczu). Blaszkę z kakaowym spodem wyciągamy z lodówki i wylewamy ostrożnie naszą masę. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Po prostu… dobre na każdą okazję 😉 Nasz mokry ciasteczkowy piach wysypujemy na dno tortownicy i ugniatamy całość ręką. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-cytrynowy-puszek/