Ogórki kanapkowe

Przetwory
21.08.2017 22:54
Ogórki kanapkowe

Ja przy Nikosiu z wiadomych przyczyn, wybrałam szybszą wersję :) Ogórki kanapkowe 2 kg ogórków (jeśli będziecie ustawiać piono to wybierajcie ogórki takiej samej długości) 1 czerwona papryka 1/2 pęczka koperku główka czosnku 1 szkl soli 9 szkl wody Zalewa 4 szkl wody 3 szkl cukru 2,5 szkl octu 10% łyżeczka ziela angielskiego łyżka gorczycy łyżka pieprzu czarnego w ziarnach 3 liście laurowe łyżka kurkumy 1 cebula pokrojona w piórka Najbardziej pracochłonne jest pokrojenie ogórków, ale jeśli macie szatkownicę to pójdzie wam szybciej - ogórki pokrojone mandoliną/szatkownicą są cieńsze i nie będą chciały stać na baczność w słoiku (tak jak te sklepowe), dlatego jeśli cenicie też wygląd domowych przetworów, to pokrójcie ostrym nożem w zgrabne pionowe plasterki i w takiej pozycji układajcie je w słoikach. Sezon na robienie przetworów z ogórków na zimę uważam za otwarty. Ich przyrządzenie dzielimy na trzy etapy: leżakowanie w słonej zalewie, wkładanie do słoików i pasteryzowanie. Umyte ogórki (nieobrane) kroję wzdłuż na cienkie plastry i przekładam do dużej miski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straszniesmaczne.blogspot.com/2017/08/ogorki-kanapkowe.html