Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami

Rafał
Ciasta
21.08.2017 17:14
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami

Składniki - 5 jajek - 2,5 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 2 budynie śmietankowego - 1/2 szklanki oleju - 500 g czarnych porzeczek - 500 g czarnych porzeczek Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Wyjąć drugą cześć ciasta z lodówki i skubiąc małe kawałki, delikatnie ułożyć na wierzchu. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnice, dodać żółtka oraz miękką margarynę i całość zagnieść. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i na końcu małymi porcjami olej. Białka wyjąć z lodówki, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3 objętości. Do ciasta idealnie nadają się inne kwaśne owoce jak agrest czy maliny czy wiśnie Dla mnie dodatkowym atutem jest kwaśny posmak ciasta gdyż taki właśnie preferuje moja córka :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://swiat-smaku.blogspot.com/2017/07/kruche-ciasto-z-pianka-budyniowa-i.html