DOMOWE BAGIETKI JAK Z PIEKARNI!

KAROLINA
Śniadania
21.08.2017 13:36
DOMOWE BAGIETKI JAK Z PIEKARNI!

PRZEPIS NA BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM ZACZYN: - 4 łyżki aktywnego zakwasu pszennego - 145 g mąki pszennej typ 720 - 175 g wody letniej W/w składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na minimum 12 do 14 godzin. Bierzemy 3 łyżki zakwasu żytniego (50 na 50, z mąki żytniej typ 720) dodajemy 2 łyżki mąki pszennej typ 720, i 3 łyżki wody. CIASTO: - 400 g mąki pszennej typ 720 - 215 g wody letniej - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - cały zaczyn - mąka do podsypywania Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw na 30 minut. Odstawiamy na 12 godzin. dzień 2 Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 -4 łyżki wody. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się na jego temat, mnóstwo artykułów, rozmawiałam z kilkoma szefami kuchni, którzy wypiekają pieczywo na zakwasie pszennym. dzień 4 do 7 dnia (powtarzamy codziennie) dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i 4 łyżki wody Zakwas pszenny jest inny w wyglądzie niż żytni. Do połowy dodajemy Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3-4 łyżki wody. A po filmik z bagietkami zapraszam na mój Fanpage i profil na Instagramie ;-)))) Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki wody. I porozmawiałam z kim trzeba i o to jest przepis na zakwas pszenny ekspresowy. Odstaw na formę do bagietek na godzinę do 1,5 godziny. DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek) Odstawiamy na 24 godziny. dzień 3 Połowę zakwasu wyrzucamy. Przepisów na zakwas pszenny jest cała masa. Jak zrobić zakwas pszenny w tydzień a nie w dwa miesiące? Dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na 15 m-25 minut. A wszystko po to aby skórka na chlebie była idealnie cienka i chrupiąca. Na powierzchni tworzą się małe bąbelki. 99% jest bardzo skomplikowanych i mówiących o tym, że przygotowuje się go najkrócej 8 tygodni.... Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Wszystkie moje wypieki zazwyczaj były na zakwasie żytnim.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smykwkuchni.blogspot.com/2017/05/bagietki-na-zakwasie-pszennym.html