SERNIK CHAŁWOWY Z CZEKOLADĄ!

KAROLINA
Ciasta
21.01.2019 13:14
SERNIK CHAŁWOWY Z CZEKOLADĄ!

MASA SERNIKOWA: - 500 g sera z wiadereczka - 3 jajka zerówki - 6 łyżek cukru - 1 łyżka proszku budyniowego - 1 łyżka mąki tortowej - 200 g dobrej jakości chałwy W misie robota umieść żółtka i białka, zacznij ubijać aż mocno się napowietrzą około 5-7 minut, dodaj cukier i dalej ubijaj przez 5 minut, dodawaj po łyżce sera i ubijaj nadal, dodawaj porcjami chałwę i ser aż skończą się składniki. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i się nie zsycha, jest zawsze smaczne, smakuje każdemu no i postawiłam też podszkolić się w kwestii serników i piec je ciągle, łącz ze sobą rożne smaki, aby znaleźć te prawidłowe połączenia. Muszę Wam powiedzieć, że w kwestii pieczenia serników, na prawdę trzeba je piec w kąpieli wodnej, one wtedy smakują całkowicie inaczej, przede wszystkim są bardziej kremowe, równo się pieką i nie opadają spektakularnie. Sposób pieczenia przy serniku chyba jest najbardziej ważną sprawą, raz że kąpiel wodna a dwa musimy sernik piec góra i dół, wtedy nigdy Wam nie popęka, a jeśli nawet to będzie minimalne pęknięcie, ale to zdarza się tylko jeśli powierzchnia sernika jest bardzo duża. Polewa z gorzkiej czekolady - 80 g gorzkiej czekolady (80-90% kakao) - 5 łyżek mleka Czekoladę i mleko umieść w kubku wstaw do mikrofali aby się rozpuściła, wymieszaj i oblej sernik. PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY FORMA MAŁA WYSOKA TORTOWNICA lub składniki x2 na dużą formę SPÓD SERNIKA: - 100 g maślanych herbatników - 50 g masła Herbatniki wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek, dodaj roztopione masło i zagnieć całość. Tortownicę z sernikiem umieść w większej brytfance, wlej do niej ciepłą wodę, tyle aby tortownica stała w niej około 2 -3 cm w wodzie. Po upływie czasu pieczenia, drzwiczki w piekarniku uchylamy tylko i pozostawiamy sernik jeszcze na 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2019/01/sernik-chawowy-z-czekolada.html