Ciasto (na dwie pizze średniej wielkości): 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 00) + do podsypywania 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 3 średnie, młode ziemniaki + 1/2 łyżeczki soli 1 średnia cebula 150 g tartej mozzarelli 1/2 szklanki drobno utartego parmezanu 4 łyżki śmietany 18% szczypta pieprzu kilka listków świeżego rozmarynu Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem, solą i ciepłym mlekiem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używasz kamienia do pizzy). Ciasto odstaw przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy – wstaw go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wyłóż na blat posypany mąką. Przepis powstał w ramach kampanii Ziemniaki czy kartofle?, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. www.ziemniakiczykartofle.pl Ziemniaki ugotuj (bez obierania) w osolonej wodzie, tak aby było lekko miękkie i dawały się pokroić. Wyrób ciasto i uformuj je w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Na wierzchu ułóż plastry ziemniaków i cebuli i posyp oberwanymi listkami rozmarynu.