I… tu mam dla Was małą niespodziankę 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Składniki: 230 g mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka 3 łyżki cukru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego mała szczypta soli 140 g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko 1-2 małe gruszki 1 małe jabłko duża szczypta cynamonu niespełna 1/2 łyżki cukru trzcinowego Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa 😉 Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany 😉 Do małej foremki – u mnie papierowa 16 cm średnica 3,5 cm wysoka – wykładamy większą połowę ciasta (wcześniej warto większy kawałek ciasta spłaszczyć np. w dłoniach) ugniatając palcami wylepiamy dno, a następnie boki foremki. Ciasto piekłam w małej papierowej formie na tartę (średnica 16 cm 3,5 cm wysoka) od Alfatec Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni na funkcji góra-dół. Foremkę z ciastem wyciągamy z lodówki. Na wierzch rwiemy w rękach resztę ciasta tworząc a la łaty. Resztę ciasta wkładamy z powrotem do lodówki. Gruszki i jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i innych niejadalnych części. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Podajemy po przestudzeniu (u nas leciutko ciepłe) np. z bitą śmietaną i odrobiną cynamonu. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.