Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowo-pomidorowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 20 min. Chłodnik ogórkowo-pomidorowy Potrzebne składniki 5 ogórków gruntowych 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 3 obrane świeże 5 rzodkiewek 1 pęczek koperku pół pęczka cienkiego szczypiorku sok z połowy małej cytryny pół łyżeczki cukru 1 l maślanki 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego sól (pieprz) Wszystko wlewamy i wsypujemy razem do większej miski, wlewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Jeśli czas na letnie obiadki to na upał najlepszy jest chłodnik ogórkowo-pomidorowy. Sposób wykonania Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką trzemy na tarce na grubych oczkach. Pomidory też kroimy drobno a jeśli używamy z puszki to też warto je jeszcze trochę rozdrobnić.