Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości

Krzysztof
Kulinaria
19.08.2017 18:37
Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości

Żywność ma na celu dostarczanie nam niezbędnych składników odżywczych. Jednak w dużej mierze produkty ogólnie dostępne są niskiej jakości. Trudno je jednak rozpoznać na pierwszy rzut oka, nie znając cech niskiej jakości produktów. Poznaj kilka sposób na ich rozpoznanie.

Zdjęcie Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości #1
Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

#Miód

Nabierz miód na łyżkę i rozlej na talerzyku. Jeśli od razu się rozpłynie tworząc wodnistą taflę, to prawdopodobnie nie jest prawdziwy miód. Prawdziwy miód dobrej jakości powinien tworzyć mała górkę, a jego strumień powinien być gruby.

#Kurczak

Wysokiej jakości kurczak nie powinien mieć przerostów tłuszczu oraz żółtawej barwy. Świeże, dobre mięso jest jędrne, lśniące i nie posiada żadnych przebarwień.

Zdjęcie Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości #2
Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

#Mrożone warzywa

Mrożone warzywa to doskonałe źródło witamin, szczególnie zimą. Jednak jedynie wtedy, kiedy są dobrej jakości. Warzywa, które są zamrożone a pomiędzy nimi znajduje się pokruszony lód były źle przechowywane. Wybieraj tylko warzywa takich marek, w których nie ma lodu w paczce.

#Ryby

Świeża ryba powinna mieć „zdrowe” oko, które nie jest zamglone. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na łuski, które powinny mieć metaliczny połysk, a płetwy powinny być mocno połączone z tułowiem.

#Mięso

Jeśli mięso ma podejrzaną barwę, lepiej go nie kupować. Świeżość mięsa w domu możesz sprawdzić naciskając go palcem. Świeże mięso powróci do swojego wcześniejszego kształtu, a na starym mięsie pozostanie odcisk.

Zdjęcie Kilka sposobów na rozpoznanie produktów niskiej jakości #3
Źródło: https://brightside.me/inspiration-health/10-quick-and-easy-food-quality-tests-347360/

#Świeże zioła

Świeże zioła poznasz po ich jasnozielonym kolorze i dość sztywnych gałązkach. Bardzo ciemna zieleń i zwiędłe gałązki wskazują na nieświeżość i niską jakość ziół.