Żywność ma na celu dostarczanie nam niezbędnych składników odżywczych. Jednak w dużej mierze produkty ogólnie dostępne są niskiej jakości. Trudno je jednak rozpoznać na pierwszy rzut oka, nie znając cech niskiej jakości produktów. Poznaj kilka sposób na ich rozpoznanie.
#Miód
Nabierz miód na łyżkę i rozlej na talerzyku. Jeśli od razu się rozpłynie tworząc wodnistą taflę, to prawdopodobnie nie jest prawdziwy miód. Prawdziwy miód dobrej jakości powinien tworzyć mała górkę, a jego strumień powinien być gruby.
#Kurczak
Wysokiej jakości kurczak nie powinien mieć przerostów tłuszczu oraz żółtawej barwy. Świeże, dobre mięso jest jędrne, lśniące i nie posiada żadnych przebarwień.
#Mrożone warzywa
Mrożone warzywa to doskonałe źródło witamin, szczególnie zimą. Jednak jedynie wtedy, kiedy są dobrej jakości. Warzywa, które są zamrożone a pomiędzy nimi znajduje się pokruszony lód były źle przechowywane. Wybieraj tylko warzywa takich marek, w których nie ma lodu w paczce.
#Ryby
Świeża ryba powinna mieć „zdrowe” oko, które nie jest zamglone. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na łuski, które powinny mieć metaliczny połysk, a płetwy powinny być mocno połączone z tułowiem.
#Mięso
Jeśli mięso ma podejrzaną barwę, lepiej go nie kupować. Świeżość mięsa w domu możesz sprawdzić naciskając go palcem. Świeże mięso powróci do swojego wcześniejszego kształtu, a na starym mięsie pozostanie odcisk.
#Świeże zioła
Świeże zioła poznasz po ich jasnozielonym kolorze i dość sztywnych gałązkach. Bardzo ciemna zieleń i zwiędłe gałązki wskazują na nieświeżość i niską jakość ziół.