Przyrządzając dania mięsne najważniejsze jest świeże mięso. Świeży, dobrej jakości produkt jest podstawą udanego gotowania. Nie zawsze jednak mamy możliwość kupowania mięsa u sprawdzonego producenta. Warto więc poznać kilka sposobów na rozpoznanie świeżego mięsa.
#Kolor
Wybierając mięso drobiowe najpierw należy zwrócić uwagę na jego kolor. Jeśli jest ono różowe, to bardzo prawdopodobne jest, że ta sztuka jest świeża. Jeśli jednak mięso ma kolor żółtawy lub szarawy lepiej wybierz inny kawałek. W przypadku wieprzowiny czy wołowy nie kupuj mięsa, które ma kolor siny.
#Zapach
Zapach możemy sprawdzić jedynie kupując mięso ze stoiska. Warto przed zakupem powąchać kawałek. Jeśli zapach jest nieprzyjemny lub mięso zbyt intensywnie pachnie mięsem – oznacza to, że jego przydatność do spożycia się kończy.
#Tekstura
Kupując mięso warto sprawdzić również jego sprężystość. Mięso sprężyste, to mięso świeże. Wystarczy, że naciśniesz palcem na kawałek mięsa. Jeśli wróci ono do poprzedniego stanu śmiało możesz je kupić. Jeśli jednak wgniecenie pozostanie na długo, wybierz inny kawałek.
#Tłuszcz
Piersi z kurczaka nie powinny zawierać zbyt dużo przyrostów tłuszczu. Jeśli tak jest, to kurczak nie był odpowiednio karmiony. Sam tłuszcz jednak powinien mieć nieco żółtawą barwę. Świadczy ona o tym, że zwierzę żywiło się kukurydza i innymi naturalnymi pokarmami.