A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szynki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – prosta szarlotka PLACEK ZE ŚLIWKAMI Przygotowanie: 55 minut Składniki: – 4 jajka – 200 g masła – 200 g cukru – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół – cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Śliwki umyjcie, przekrójcie wzdłuż i wyjmijcie pestki. Na ciasto połóżcie śliwki – ja lubię jak śliwki są ułożone raz w jedną raz w drugą stronę, aby nie było widać tylko skórki a także odrobinę środka owocu. Tradycyjne ciasta owocowe doceniam także przez szybkość ich przygotowania – za 1 h mam gości i na pewno zdążę coś upiec. Ubitą masę przełóżcie do ciasta głównego i tym razem już za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszajcie całość aby nabrała jednolitej konsystencji. Żółtka dodawajcie pojedynczo do miksującego się masła, tak aby wmieszać je w masę jak najdokładniej. Nie róbcie tego mikserem aby ciasto nie straciło na objętości. Polecam też: – knedle ze śliwkami Na papier włóżcie ciasto, wyrównując na całej powierzchni.