łyżka posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz – 5 łyżek masła – listki szałwii Sprzęty: *maszynka do makaronu – opcjonalnie ciasto można rozwałkować *rękaw cukierniczy Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę, zrób wgłębienie i dodaj jajko i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Składniki raviolo: – 250 g sera ricotta – 50 g tartego parmezanu + parmezan do podania – 5 żółtek (1 do farszu, 5 do raviolo) – 1 Ilość porcji: 5 raviolo Przygotowanie: 2 h Składniki makaron: – 150 g mąki pszennej typ 550-650 – 1 jajko i 2 żółtka (rozmiar L) – szczypta soli Polecam Wam także przepisy na: – ravioli z krewetkami – domowy makaron RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM Raviolo polej masłem usmażonym z listkami szałwii z odrobiną soli, posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnionego farszem z riccoty zrób gniazdka w które następnie włożysz delikatnie żółtko. Ser ricotta wymieszaj z 50 g startego parmezanu, żółtkiem, natką pietruszki i solą oraz pieprzem do smaku. Ciasto na makaron wyjmij i rozwałkuj na cienkie blaty za pomocą maszynki do makaronu.