Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 20 g świeżych drożdży 330 ml mleka (1 i 1/3 szklanki) 2 jajka rozmiar M 60 g masła, miękkiego 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Oczywiście możecie ich zrobić mniej, np. z połowy porcji – wtedy wszystkie składniki należy po prostu podzielić przez 2. Paszteciki z pieczarkami – Składniki: Kolejno delikatnie oprószyć blat stołu, przerzucić na niego ciasto i jeszcze chwilę zagniatać (starać się już nie dosypywać mąki, żeby ciasto nie wyszło za twarde). Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto drożdżowe powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Paszteciki z pieczarkami przepis Tradycyjne kapuśniaczki, czyli paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami zna chyba każdy. Przepis na paszteciki z pieczarkami: Jak zrobić farsz pieczarkowy do pasztecików? Zamiennie zamiast wersji z kapustą robię oczywiście paszteciki wigilijne z pieczarkami, które są równie pyszne i smakują każdemu. Jak zrobić ciasto na paszteciki z pieczarkami? Dodatkowo można je przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do lekkiego napuszenia, jeśli chce się, by były jeszcze bardziej puszyste (ja jednak pomijam ten etap). Oczywiście zamiast z pieczarkami można zrobić paszteciki z grzybami leśnymi. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki (odsypanej z tych 560 gramów) i zalać połową letniego mleka (ok. 165 ml o temp. maksymalnej 40 st. C). Paszteciki z pieczarkami uwielbiam równie mocno, jak ich wersję z kapustą i grzybami. Czasami też robię je na domowe imprezy, np. jako dodatek do barszczu, gdy chcę dla gości przygotować coś na ciepło do zjedzenia. Paszteciki z pieczarkami można przygotować wcześniej i mrozić, a następnie odpiec je w piekarniku w razie potrzeby. Składniki na farsz pieczarkowy: 1 kg pieczarek 2 średnie cebule – ok. 200 g 2 Następnie zrolować ciasto do końca, tak by łączenie ciasto pozostało na spodzie i nie rozchodziło się podczas pieczenia. Na koniec doprawić jeszcze do smaku wedle potrzeby i odstawić na bok do ostudzenia. Do miski z mąką i solą wlać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko z masłem i rozbełtanymi jajkami. Kolejno wrzucić na patelnię 2-3 łyżki masła oraz doprawić pieczarki solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. U nas najczęściej pojawiają się one na Wigilię oraz na Sylwestra. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego paska położyć farsz pieczarkowy, a następnie nałożyć wolny brzeg ciasta na farsz pieczarkowy i docisnąć ręką (tak by farsz był owinięty ciastem). Z poniższych składników wyszło mi 45 pasztecików z pieczarkami.