Ciasto ze śliwkami - NAJLEPSZE jakie do tej pory jadłam!

Helka
Ciasta
10.08.2018 14:03
Ciasto ze śliwkami - NAJLEPSZE jakie do tej pory jadłam!

Składniki na ciasto: 250 g masła 4 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 280 g 1,5 łyżeczki proszku do wypieków 1 szklanka cukru – ok. 220 g Składniki na kruszonkę: 100g masła (dobrej jakości, 82% tłuszczu) – pół kostki 100g cukru (u mnie cukier puder), ale może być też zwykły cukier lub cukier brązowy – ok. pół szklanki 200g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500) – ok. 1,5 szklanki Dodatkowo: ok 400g śliwek (u mnie węgierka, 14 sztuk) cukier puder lub lukier – opcjonalnie do ozdobienia wierzchu ciasta *szklanka o pojemności 250 ml Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Opcjonalnie można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem (ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie). Ciasto ze śliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Więcej informacji jak uniknąć zakalca znajdziecie pod tym wpisem: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? Więcej informacji jak uniknąć zakalca znajdziecie pod tym wpisem: Zakalec – dlaczego powstaje i jak go uniknąć? Przygotować kruszonkę z tego przepisu: Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/08/10/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka/