Polecam Wam także: – pizzę z salami – pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA! – pizzę na tortilli – Ciasto na pizzę – Pizza z patelni bez drożdży – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami Pizza z szynką i pieczarkami Przygotowanie: 50 minut Ilość porcji: 2 spore pizze Składniki: – 400 g mąki pszennej – 240 ml ciepłej wody – 7-8 g drożdży suchych (jedno opakowanie) – 1 łyżka oliwy z oliwek – pół łyżeczki soli – 1 puszka pomidorów – 2 ząbki czosnku – 1/2 szklanki świeżych ziół (dowolne: koperek, natka, bazylia, oregano, inne które macie) – 15-20 pieczarek – pół cebuli – 1 szklanka startego sera (najlepsza będzie mozzarella, ale możecie użyć innego sera żółtego np typu gouda) – 4-5 plasterków szynki – sól, pieprz, oregano – 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia Przygotowanie: Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli – składniki dodajcie do miski i za pomocą rąk lub miksera ze spiralnymi końcówkami wyróbcie ciasto, aż to będzie jednolite. Do mojej pizzy dodałam także trochę szynki – super się komponuje, ale zachęcam Was do tego aby wybrać dobrej jakości szynkę, a nie produkt szynko-podobny. Pieczarki mają w sobie dość sporo wody, mogą spowodować, że pizza z szynką i pieczarkami będzie wodnista i niedopieczona. Tak, wystarczy dobrze przygotować pieczarki, w czasie kiedy nasze ciasto na pizzę wyrasta. Na blacie posypanym odrobiną mąki uformujcie pizzę z ciasta. Pizze przełóżcie na kamień do pizzy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ta ilość ciasta powinna Wam dać 2 spore pizze, wystarczające dla 2 osób. Posmarujcie sosem, dodajcie do każdej starty ser, pieczarki i szynkę, posypcie odrobiną suszonego oregano. Pizze pieczcie w piekarniku nagrzanym do 220-230 st C przez 12-15 minut.