Polecam Wam także: – fasolka po bretońsku – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty SCHAB W SOSIE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 5-7 plastrów schabu bez kości – 1 duża cebula – 1 marchewka – 1 laska selera naciowego (opcjonalnie) – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – ok 2,5-2 l wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu dopraw solą i pieprzem. W tym czasie pokrój warzywa – cebulę w półplasterki, marchew w półplasterki i seler naciowy w niewielkie kawałki. Robię go podobnie jak moja mama, czyli najpierw otaczam plastry schabu w mące, po to aby sos sam się zagęścił i abym nie musiała mąki dodawać na koniec. Takie mięso w sosie kojarzy mi się z dzieciństwem i z tradycyjnymi obiadami. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony. Gotuj schab przez niespełna 2 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło.