gorącego słonego bulionu warzywnego - 400 g. obranej marchewki - 100 g. obranej dyni - duża garść pokruszonych orzechów włoskich - 3-4 gałązki tymianku cytrynowego - 1 łyżeczka masła - 3 łyżki drobno startego parmezanu - pieprz - trochę skórki otartej z cytryny ryżu arborio - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 szkl. Wlej trzecią, ostatnią szklankę wywaru, dodaj puree marchewkowe, listki tymianku, trochę skórki z cytryny i orzechy. Na koniec dodaj masło i parmezan, wymieszaj delikatnie, przykryj pokrywką i odczekaj minutę lub dwie. białego wytrawnego wina - 3 szkl. Gotuj, aż ryż będzie miękki i większość bulionu zostanie wchłonięta. Składniki: (4-5 porcji) - 1 szkl. Wlej wino, zamieszaj i czekaj aż wino odparuje. Teraz wlej 1 szkl.