składniki: ok 800 g żółtej fasolki szparagowej 2-3 marchewki 1 mały seler korzeniowy 1 papryka 1 cebula 2 łyżki oleju 1 szklanka wody 300 ml przecieru pomidorowego 1 słoik pomidorów krojonych ( o pojemności 500 ml ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku sól,pieprz do smaku cukier do smaku Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Fasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobna kostkę. Wszystko razem dusić aby pomidory się prawie rozpadły, doprawić do smaku przyprawami. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego jak ryba po grecku. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.