Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze o średnicy 25 cm Składniki: - sos pomidorowy - ciasto na pizzę - 1 żółta cukinia - 1 zielona cukinia - 8 małych pieczarek - 1 cebula - 1/3 pęczka natki z pietruszki - 4 łyżeczki suszonego oregano - 4 łyżki czarnuszki - sól do smaku Przygotowanie: Dzisiaj na pizzy zagościła kolorowa, bo żółta i zielona cukinia, cebula i przepyszny sos pomidorowy. - Nie warto mrozić pizzy z warzywami, cukinia traci bardzo na smaku. Dobrze wyrób ciasto, a podczas wkładania do pieca użyj łopaty do pizzy - dzięki temu nie zniszczysz wytworzonych podczas wyrabiania ciasta pęcherzyków powietrza. Drugi warunek pysznej pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować w taki zakup, zdecydowanie! - Na cieście posmarowanym sosem pomidorowym rozkładamy plasterki cukinii i pieczarek oraz piórka cebuli. - Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy na plasterki. - Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 - 220 st. C. - Gotową pizzę posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki. - Polecam podzielenie ciasta na dwie porcje i przygotowanie innej wersji smakowej lub zrobienie drugiej takiej samej. Najlepsza, pod warunkiem, że używamy drożdży świeżych, czyli w kostce, a nie suszonych w proszku.