składniki: 350 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady białej 250 g herbatników 3-3,5 szklanki płatków typu Kangus ( pszenica w polewie miodowej) + do posypania na wierzchu Czekolada musi być zimna ale nadal płynna bo gdy będzie za ciepła może zważyć się po dodaniu do zimnej masy ze śmietanki i serka. Czekolada musi być zimna ale płynna bo gdy będzie za ciepła może zważyć się po dodaniu do śmietanki. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i zmiksować na wolnych obrotach aby składniki się połączyły. Może ciut za słodkie ale przecież nie zjadamy całego na raz a taka przyjemna dawka słodyczy czasem się przydaje. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać na masie ułożyć drugą warstwę herbatników. W wielu przepisach są 3 szklanki płatków ale mi masa wydawała się nieco rzadka i dałam 3,5 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła, u mnie stało w lodówce przez całą noc. Gotową masę wyłożyć na warstwę herbatników i ładnie wyrównać. 200 ml śmietanki ubić na sztywno.